A koronavírus és annak mutációi után, most egyre inkább úgy tűnik, hogy a majomhimlő terjed világszerte. Egyre több esetet regisztrálnak országról-országra. Az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztráliában, Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Svédországban, Spanyolországban, Hollandiában és egyéb országokban is találtak megbetegedéseket. De vajon hogy érinthet ez téged személyesen?

Mi is az a majomhimlő?

A majomhimlőről azt kell tudni, hogy egy ritka fertőző vírusos betegség, melynek két fajtája ismert: a közép-afrikai és a nyugat-afrikai. A közép-afrikai fajtát tartják veszélyesebbnek és fertőzőbbnek.

A WHO szerint a betegség lappangási ideje 6–13 nap, de akár 21 napig is tarthat. A beteg ezt követően öt napon belül influenzaszerű tüneteket tapasztalhat:
láz,
hát- és izomfájdalmak,
hidegrázás,
gyengeség
és esetenként nyirokcsomó-duzzanat is jelentkezhet.
A láz harmadik napján jelennek meg a kiütések, és a beteg ebben a stádiumban a legfertőzőbb. A következő stádiumban bekérgesednek a hólyagos kelések, és ezt követően szép lassan már csak a gyógyulás utáni hegek maradnak.

A majomhimlő jellegében és lefolyásában a himlőbetegségnek felel meg.

Jó hírek a majomhimlővel kapcsolatban

Mivel a majomhimlő nyállal és testnedvekkel terjed, ezért az eddig regisztrált esetekből úgy tűnik, hogy a betegség, emberről emberre történő terjedéséhez szorosabb érintkezés szükséges az érintettek között. Több esetben ez szexuális kapcsolatot jelentett.

Mivel a majomhimlő ellen több mint 80%-ban védelmet nyújt a feketehimlő elleni vakcina, ezért, akik ezt a fajta védőoltást bármikor is felvették, kisebb eséllyel kaphatják el a majomhimlőt. Ha pedig át is esnek rajta, annak lefolyása az ő esetükben sokkal enyhébb lesz. (​Magyarországon 2019-ben vált kötelezővé a bárányhimlő elleni védőoltás, egyes országokban azonban a nyolcvanas évek elején abbahagyták a gyermekek, ilyen irányú oltását.)

Maga a fertőzés többnyire enyhe lefolyású, és néhány hét alatt átesik rajta a beteg. Csak ritka esetekben fordul elő súlyosabb szövődmény.

immunerősítő

Több a megbetegedés a melegek és a biszexuálisok között?

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége szerint az általuk azonosított betegek között nagy számban fordultak elő, magukat melegnek, vagy biszexuálisnak valló személyek. Ezzel kapcsolatban, más országokból még nem érkeztek jelentések.

Neked kell-e félned a majomhimlőtől?

Azt szokták mondani, hogy: „A harag rossz tanácsadó.” Így van ez bizoy a félelemmel is. Ha félünk valamitől, akkor olyan dolgokra is képesek vagyunk, amiket normál esetben alaposan átgondolnánk, és nagy valószínűséggel nem tennénk meg. Ilyen lehet például, az indokolatlan gyógyszerszedés, túlzott , már-már mániákus vegyszerhasználat (mely szintén káros), meggondolatlan költekezés olyan dolgokra, melyektől védelmet várunk, és még sok minden más.

Te tudtad, hogy a Bibliában 365-ször fordul elő a „Ne félj” kifejezés? Vajon miért pont annyiszor, ahány napból áll egy év? Bizonyára azért, mert Isten fontosnak tartja, hogy a mindennapjaidat ne a félelem határozza meg, és a motivációdat se abból merítsd. Ha a félelmeid irányítanak a döntéseidben, akkor nagy a valószínűsége, hogy helytelen, meggondolatlan dolgokat fogsz tenni.

Akárcsak a koronavírus, úgy a majomhimlő esetében is elengedhetetlenül szükséges a józan gondolkodás használata. A félelem nem csak, hogy rombolja az életed minőségét, irányít téged, és meggondolatlan döntésekre sarkall, hanem bizony beteggé is tehet. Véleményem szerint az egyik leghatásosabb orvosság a félelem ellen nem más, mint, hogy abban a személyben bízunk, aki mindenek flett áll, mivel mindent Ő alkotott. A Biblia szerint Isten keresi a Földön azokat az embereket, akik teljes szívvel képesek Őbenne bízni, és azért keresi őket, hogy az életükben megmutathassa csodatévő erejét. Íme néhány erőt adó idézet:

„Mert az Isten szeme át- meg átfésüli az egész Földet, és keresi azokat, akik teljes szívvel-lélekkel bíznak benne és ragaszkodnak hozzá, hogy erejét és hatalmát megmutassa abban, ahogyan megsegíti őket.” (2. Krónikák 16:9)

„Maga Isten vonul majd előtted, ő maga lesz veled. Nem hagy cserben téged, és nem hagy el: ne félj hát, és ne rettegj!” (5Mózes 31:8)

„Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (Ézsaiás könyve 41:10)

„Mert én, az Úr, a te Istened, erősen fogom a jobbodat, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítelek!” (Ézsaiás könyve 41:13)

Ha szeretnéd megnézheted videón is az ezzel kapcsolatos rövid üzenetet, csak kattints ide!

Borítókép: index.huweb counter